Kitchen Breaks Out!

This kitchen was once behind a closed door.

This kitchen was once behind a closed door.

19 Alcatraz for Michael Barton by Dean J. Birinyi

The Kitchen now opens up to the Dining Room and the rest of the Living Room

Here is the view that it was cut off from before. It really made a huge difference. The kitchen is now united with the rest of the space.

Here is the view that it was cut off from before. It really made a huge difference. The kitchen is now united with the rest of the space.

1980's Kitchen RE DO

Removing non-bearing walls can really help to open up a space.

Removing non-bearing walls can really help to open up a space.

When you walked up to the top of the stairs before, you were greeted by a closet, an open space for the washer dryer and a wet bar......not very welcoming for a new family.

This was the closet view from the top of the stairs- it blocked the view intot he small kitchen following......

This was the closet view from the top of the stairs- it blocked the view intot he small kitchen following......

I went to the SF Building department and looked up the "Microfiche" of the floor framing, and found that the floor joists were running the right direction in order to remove the wall between the entry hall and kitchen- they were bearing on the one wall between the kitchen and living room- so we could not remove that wall without adding a huge steel beam to support the load above.

I went to the SF Building department and looked up the "Microfiche" of the floor framing, and found that the floor joists were running the right direction in order to remove the wall between the entry hall and kitchen- they were bearing on the one wall between the kitchen and living room- so we could not remove that wall without adding a huge steel beam to support the load above.

Unfortunately, we discovered the sprinkler supply line was in the wall we wanted to remove, so that had to be re-routed into the wall we were keeping.  

Unfortunately, we discovered the sprinkler supply line was in the wall we wanted to remove, so that had to be re-routed into the wall we were keeping.

 

There were also electrical runs that had to be removed.  

There were also electrical runs that had to be removed.

 

This was the kitchen before- it was cramped and tight with a counter- note the location of all the fixtures. We kept them all in the same location, as the basic configuration worked.  

This was the kitchen before- it was cramped and tight with a counter- note the location of all the fixtures. We kept them all in the same location, as the basic configuration worked.

 

Here is the new kitchen that opens up to the entry with new wood flooring throughout.  

Here is the new kitchen that opens up to the entry with new wood flooring throughout.

 

The view from the stairs coming down.  

The view from the stairs coming down.

 

The view from the same location as the shot of the "before" kitchen- now an island takes the place of the return peninsula.          

The view from the same location as the shot of the "before" kitchen- now an island takes the place of the return peninsula.

 

 

 

 

 

Health Club RE-DO

Reception Area Before

Reception Area Before

Transformation into new staff office- still can see members coming in and out, but needed privacy for phone conversations is now available. New Counters for desks beyond are Quartz.

Transformation into new staff office- still can see members coming in and out, but needed privacy for phone conversations is now available. New Counters for desks beyond are Quartz.

New Reception Desk is at the front of the entry to greet members.

New Reception Desk is at the front of the entry to greet members.

Other side of new recepetion desk

Other side of new recepetion desk

Just finished the Reception Area Re-Do for the Scott Valley Club in Mill Valley- turned the old reception area into a staff office and moved the new reception desk to the front to greet members.

Barns

Here is a barn that I designed on San Juan Island, WA. It is actually a "Pole Barn", in that it does not have a foundation- just poles that were inserted into 6 foot deep holes with concrete poured around them. The second floor had a space for a living area. The three white horses and one paint pony loved living there!

Here is a barn that I designed on San Juan Island, WA. It is actually a "Pole Barn", in that it does not have a foundation- just poles that were inserted into 6 foot deep holes with concrete poured around them. The second floor had a space for a living area. The three white horses and one paint pony loved living there!

3D Modeling

3D modeling is a great way to show clients what an addition is going to look like. The darker Grey is the Original House and the lighter grey is the proposed new addition- a new entry way, a new stair-tower and a new 3 car garage with cuppola for an addition to a 1901 house in Sausalito, CA.

The new second floor terrace will be a great place to view the garden with its Southern exposure.

The new second floor terrace will be a great place to view the garden with its Southern exposure.